lunes, 22 de abril de 2013

22 ABRIL

En aquesta última part del curs estem veient les diferents arts i la manera d'intervenir amb un projecte cultural d´aquest àmbit.

Totes les arts, ja siga teatre, música, arts plàstiques, visuals o literàries tenen en comú les línies d'intervenció:
  •     Possibilitar l´accés a la creació
  •     Recolzament als creadors
  •     Donar difusió de les creacions
Aquestes tres linies d´intervenció tenen l´objectiu de fomentar un oci alternatiu que millore la qualitat de vida de les persones usuàries, per exemple fer diversos tallers per a ensenyar a la gent i aixina fer-los participants actius del procés; i fer que les persones profesionals , de l´àmbit artístic que siga,  puguen continuar desenvolupant la seua tasca i inclús puguen viure o tenir uns ingressos directament de l´art, com per exemple posar a la seua dispossició llocs per a crear, ajudes econòmiques i per supost difusió de les seues obres fent exposicions, jornades o entrevistes a la ràdio.

Una intervenció que cumplix les linies anteriorment citades es la qe es va fer a l'IES Federica Montseny de Burjassot, el projecte es va anomenar Llegir per conviure.
 
En aquest institut, es va donar l´opció completament voluntaria tant als alumnes, com professors com pares i mares dels alumnes de llegir un llibre anomenat Les ratlles de la vida, de Raquel Ricart Leal. Paral.lelament es va crear una plataforma a Twitter, on els lectors podien posar comentaris respecte al llibre i les seues impressions i els seus pensaments del que lligen. També es va possar a disposició dels usuaris una càmera al colegi on podien gravar-se llegint els fragments que més els agradaven. També es van fer activitats d´animació a la lectura al principi, durant i al final per a aconseguir una major seguiment. Al final es va fer una xerrada amb l´autora on els lectors podien preguntar-li sobre el llibre i els sentiments, problemes, etc que fa sentir.

Aquest projecte es molt interessant, a banda de tot el que reporta a la fi com l´animació a la lectura, difusió de l´obra d´un creador, la possibilitat de l´accés a la creació mitjançant les activitats d´animació, es econòmic, ja que els gastos mès nombrossos es la càmera i les cintes de video i suposse que cartells de difusió. La resta de coses es per la xarxa i de boca-boca. En la meua opinió es una idea magnífica per a treballar temes d´actualitat o d´història, de fomentar l´imaginació tant en joves com adults i de potenciar la lectura voluntaria, ja que estem acostumats des de xiquets a llegir el que et manen, cosa que per a mi no es una bona idea, perquè provoca l´efecte contrari es dir, un ressentiment en contra de la lectura.