miércoles, 13 de marzo de 2013

13 MARÇ

Setmana fallera. La festa mes coneguda de la ciutat de València, encara que també es fa fora del termini municipal. Es celebren en honor a Sant Josep, patró dels fusters. El seu nom ve de la paraula fax, que servia per a anomenar el foc de les torres de vigilància.

La festa va ser iniciada pels fusters, que cremaven en la vespra del seu patró els trastos que sobraven del seu treball, com mobles vells, despesses, fent la neteja del taller abans d´entrar la primavera. Ademes cremaven els parots, les estructures que sostenien les llums, ja que els dies es fan mes llargs i no eren necesaris. Poquet a poquet van anar modificant els parots per aparençes humanes i es va començar a fer critica de la realitat que els envoltava. Els ninots començaren a apareixer. Es feien primer de fang, es cobrien amb paper i cola per a fer el motlle. Despres es feia el mateix però dins dels motlles nous. Una vegada obtinguts les dues parts del ninot es juntaven amb grapes. Al final es pintaven i es podia aprofitar el primer motlle per a un altre any.

Amb el pas dels anys, les falles ja no es fan amb cartó ni fusta, sinó amb porexpan un material que es molt mes manipulable i amb un acabat molt mes bonic. La pega es el fum negre que ix de les falles quan es cremen. Crec que es un punt a tenir en compte, però la festa s´ha fet tan popular i tan turistica que les autoritats passen aquest fet per alt. Es un fet evident el que estic evident, ja que el porexpan es un tipus de plàstic, i tots sabem que passa quan es crema el plastic. Crec que com animadors hem de fer reflexionar a la gent sobre aquesta nova manera de fer falles i els perjudicis que porta per al nostre medi ambient. La gent no s´ha parat ha pensar en això perquè es festa, però hem de fer-ho.

No hay comentarios:

Publicar un comentario