viernes, 25 de enero de 2013

25 GENER

La música es una part fonamental de qualsevol cultura, per això hui vaig a posar unes set coses que la veritat sòn, com a mínim, molt curioses.

1. Millora el vocabulari. D'acord amb una recent revisió publicada en la revista Nature Reviews Neuroscience per Nina Kraus, de la Universitat Northwester (EUA), durant l'entrenament musical per a tocar un instrument s'establixen connexions neuronals que milloren també altres aspectes de la comunicació humana. D'ací que els xiquets amb formació musical tinguen un millor vocabulari i capacitat de lectura. També explica per què els músics són capaços d'escoltar millor una conversació quan hi ha soroll de fons que el comú dels mortals.

2. Tant si reproduïm una cançó de Lady Gaga com si optem per un disc de música clàssica, escoltar música mentres desenrotllem una tasca cognitiva -com estudiar o redactar un informe- reduïx el rendiment, segons un article publicat fa poc en Applied Cognitive Psychology. El millor en estos casos, diuen els seus autors, és el silenci.

3. Científics de la Universitat de Brunel van demostrar en 2008 que escoltar un cert tipus de música, fonamentalment dels gèneres rock i pop, podem augmentar la nostra resistència a l'exercici físic intens fins a un 15%.

4. La música, per l'esquerra. Segons un estudi realitzat fa uns anys en les universitats de Califòrnia i Arizona (EUA) i publicat en Science, l'oïda dreta arreplega millor els sons de la parla, mentres que l'esquerre, respon millor a la música. "Inclús al nàixer, l'oïda està estructurada per a distingir entre els diferents tipus de sons i enviar-ho al lloc correcte en el cervell", concloïa una de les autores de l'estudi, Bàrbara Cone-Wesson.

5. Música i alcohol. La música alta en els bars incita a beure més alcohol en menys temps, segons una investigació francesa difosa en 2008 per la revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research. A més, com més alt és el volum de la música més ràpid es consumix la beguda.

6. Bona per a la circulació. Científics del Centre Mèdic de la Universitat de Maryland han demostrat que escoltar música pot beneficiar al sistema cardiovascular tant com fer exercici o prendre certs medicaments. Concretament, analitzant la resposta dels vasos sanguinis amb ultrasons mentres escoltem música, Michael Miller i els seus col·legues van comprovar que el diàmetre dels gots, mesurat en la part alta del braç, augmenta un 26% amb la nostra música favorita. En contrast, la música que qualifiquem com estressant fa que els gots es contraguen un 6%. Els experiments van mostrar també que escoltant cançons que inviten a riure els vasos sanguinis es dilaten un 19%, mentres que la música relaxant produïx una expansió de l'11%.

7. Amb els ulls tancats. Estudiant els cervells de 15 subjectes amb ajuda de ressonància magnètica funcional, Iúlia Lerner, de la Universitat de Tel Aviv, va demostrar l'any passat que tancar els ulls augmenta l'efecte emocional que ens produïx la musica. Concretament la doctora Lerner va utilitzar música de por de l'estil de l'empleada per Alfred Hitchcock en les seues pel·lícules.I va comprovar així que l'activitat de l'amígdala, una zona del cervell vinculada a la sensació de por, augmentava molt més amb els ulls tancats que si es mantenien oberts. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario